Trends in werving en selectie: hoe kunnen recruiters succesvol zijn in deze snel veranderende wereld? Zes ontwikkelingen om in de gaten te houden volgens Rob Brouwer, CEO van Jobrapido.
Wie anno 2022 beschikbaar is op de arbeidsmarkt waant zich een koning of koningin. Het aantal vacatures overstijgt het aanbod van medewerkers ruimschoots. Dat betekent dat recruiters alle zeilen bij moeten zetten om de juiste mensen te vinden. Beproefde methodes lijken niet meer zo effectief als voorheen, de doelgroep moet op een andere manier worden bereikt. Het mag duidelijk zijn: deze uitdaging zal niet snel verdwijnen.
Rob Brouwer, CEO van Jobrapido noemt hieronder de zes belangrijkste trends om hier succesvol mee om te gaan.
1.Persoonlijke aandacht: Kandidaten willen het gevoel hebben dat ze persoonlijke aandacht krijgen van een recruiter. Daarom doen recruiters er goed aan om ook te kijken naar de persoonlijkheid en persoonlijke wensen en eisen van een kandidaat en niet alleen naar de ervaring en kwalificaties. Bij welke werkgever is iemand op zijn plek? Werknemers hechten steeds meer waarde aan een bedrijfscultuur die aansluit op hun normen en waarden en leefwijze.
2. Groei van AI: Het lijkt een tegenstrijdigheid, maar om de perfecte persoonlijke match te maken is de inzet van artificial intelligence onmisbaar. De inzet van slimme technologie zorgt ervoor dat recruiters beschikken over data die onmisbaar is bij het maken van de juiste match. De behoeftes van doelgroepen kunnen razendsnel in kaart worden gebracht. Wie is erop zoek? En waar gaan de interesses van die persoon naar uit? Welke persoonlijke interesses hebben werkzoekenden? Door artificial intelligence is het mogelijk om heel gericht in te spelen op de interesses en persoonlijkheid van potentiële kandidaten.
3. Gericht adverteren: Bij een persoonlijke benadering hoort ook persoonlijke marketing.
De tijd van universele banners, advertenties en andere online reclame-uitingen is voorbij. Recruiters doen er goed aan om een campagne te voeren die is toegespitst op de doelgroep en op de kanalen die de doelgroep gebruikt. Dat betekent dat werkzoekenden alleen content te zien krijgen die voor hen relevant is. Opnieuw is personalisatie het sleutelwoord. Potentiële kandidaten moeten het gevoel krijgen dat de advertenties die ze zien precies aansluiten bij hun persoonlijkheid en kwaliteiten. Alleen op die manier is een potentiële kandidaat te verleiden tot een klik op de advertentie.
4. Online afspraken: Kennismaken via online afspraken blijft populair. Wat noodgedwongen ontstond toen thuiswerken verplicht was tijdens de pandemie, is nu omarmd door veel bedrijven. Deze manier van kennismaken bespaart tijd, voor zowel de kandidaat als de werkgever, en is net zo effectief als een kennismaking op de werkplek. Google Meet, Microsoft Teams en Skype zijn nu de plekken waar werkgever en werknemer elkaar voor het eerst in de ogen kijken. Vaak kiest een werkgever in een later stadium voor een ontmoeting op de werkplek. Deze hybride oplossing maakt het mogelijk om in korte tijd meer kandidaten te zien. Door die tijdsbesparing krijgen vaak ook meer kandidaten de kans om zich te presenteren in een gesprek, waardoor een grotere diversiteit aan kandidaten de revue kan passeren.
5. Werk-privébalans: Werknemers zijn meer op zoek naar een betere balans tussen werk en privé. Recruiters doen er dus goed aan om bij het werven van kandidaten meer de nadruk te leggen op secundaire arbeidsvoorwaarden die van belang zijn voor de doelgroep. Voor de huidige generatie werkzoekenden zijn bijvoorbeeld flexibele werkuren, de mogelijkheid om thuis te werken en aandacht voor geestelijke en lichamelijke gezondheid van belang.
6. Purpose: Voor de millennials, die vanaf 2025 de grootste groep zullen zijn op de arbeidsmarkt, is welbevinden minstens zo belangrijk als een goed salaris. Recruiters die op zoek zijn naar werknemers uit die doelgroep moeten hier rekening mee houden. Ook is het van belang om een juiste voorstelling te geven van de vacature. Uit een artikel in NRC bleek dat een onjuiste vacature-omschrijving en valse beloftes één van de belangrijkste redenen is voor een burn-out onder deze doelgroep. Ook bleken veel bedrijven zich schuldig te maken aan het stellen van onredelijke eisen, met als gevolg dat de werknemers die probeerden te voldoen aan die eisen, met lichamelijke en psychische klachten thuis kwamen te zitten.
Waarom een buiging voor nieuwe werknemers op zijn plek is
Zoals gezegd: werknemers wanen zich koning of koningin binnen de huidige arbeidsmarkt. Recruiters moeten alle zeilen bijzetten om ze op de troon te hijsen, en ervoor te zorgen dat ze daar blijven zitten. Helaas voor deze doelgroep is er hier geen sprake van erfopvolging en moet er dus actief worden gezocht naar goede plaatsvervangers. Daar past niet alleen een diepe buiging voor de koning of koningin van de arbeidsmarkt bij, maar vooral een oprechte interesse in de man of vrouw op die troon.