Meest Invloedrijke Recruiter 2022 bekend (#MIR2022)

31 januari 2023

Voor de 14e keer op rij is dit jaar de verkiezing “Meest Invloedrijke Recruiter” gehouden. Tijdens deze jaarlijks terugkerende verkiezing strijden genomineerde recruiters om de felbegeerde eer de meest invloedrijke recruiter van het jaar te worden. Vandaag zijn tijdens een feestelijke Award-uitreiking zowel de winnaars van de Publiekprijs als de winnaars van de Juryprijs bekend gemaakt. De winnaars hebben uit handen van de event partners hun Award ontvangen.

Eugène van den Hemel van Jobs for Humanity werd door de vakjury unaniem gekozen tot overall Meest Invloedrijke Recruiter van het jaar 2022. Pien van den Boer van Timetohire is door het publiek uitgeroepen tot dé Meest Invloedrijke Recruiter 2022. Ook werd er door de vakjury besloten om in twee categorieën een extra prijs uit te delen. In de categorie Marketing mag Kim Werensteijn zich de Meest Invloedrijke Recruitment Marketeer noemen. In de nieuwe categorie Recruitment Team geldt dat voor het Recruitment team van Strictly People. Zij zijn het Meest Invloedrijke Recruitment Team van 2022.

De Verkiezing Meest Invloedrijke Recruiter 2022

Ook dit jaar waren alle ingrediënten voor een spannende en succesvolle verkiezing weer aanwezig: 19 genomineerden voor de juryprijs, 9 genomineerden voor de Publieksprijs en ruim 4.800 stemmen – waarvan er 3.500 stemmen konden worden goedgekeurd – maakten het ongekend spannend. Hoewel via regelmatige updates door Bas Westland op LinkedIn de race tussen de verschillende genomineerden te volgen was, bleef ook dit jaar de laatste 24 uur van de stemronde bepalend. Wie de uiteindelijke winnaars van de verschillende categorieën zijn geworden, bleef tot Award-uitreiking onbekend. Ook de winnaars van de prijzen die door de vakjury worden toegekend, bleven tot dan geheim.

Award-uitreiking #MIR2022

Zojuist zijn tijdens een feestelijke Award-uitreiking in Huize Franckendael in Amsterdam door de partners van #MIR2022 de Awards aan de verschillende categoriewinnaars uitgereikt. De uitreiking van de Awards werd voorafgegaan door een keynote door Roos van Vught, die in 2009 bij de allereerste verkiezing van de Meest Invloedrijke Recruiter werd uitgroepen tot dé Meest Invloedrijke Recruiter. De muzikale omlijsting tijdens het event werd verzorgd door Jaap Somsen en tevens was er een podiummoment voor alle winnaars van de verkiezing in 2020 en 2021, toen er vanwege covid geen Award-event georganiseerd kon worden.

Een Juryprijs, een Publieksprijs en een Categorieprijs van de vakjury

Dit is het vijfde  jaar dat er zowel een Publieksprijs als een Juryprijs wordt uitgedeeld. Genomineerde kandidaten geven zelf aan of ze in aanmerking willen komen voor de Publieksprijs, voor de Juryprijs of voor beiden. De Publieksprijs gaat naar de genomineerde recruiter, die de meeste stemmen overall heeft verkregen, daarnaast is er per categorie (Agency, Corporate, Interim, Talent, Sourcer, Recruitment Marketing en Recruitment Team) ook een winnaar. Wie de meeste stemmen heeft in een categorie, is de winnaar van die categorie.

Voor de Juryprijs beoordeelt een vakjury vijf video-vragen die de genomineerde recruiters via het videointerviewplatform Cammio hebben beantwoord. De keuze om mee te doen voor de Juryprijs is vrijblijvend.

De uitdagende taak om uit de video-antwoorden een winnaar te kiezen, lag dit jaar bij de vakjury die bestond uit Marco Hendrikse (Marketing & Content Manager bij de Academy for Recruitment), Wim Dammans (winnaar Juryprijs Meest Invloedrijke Recruiter 2021 en Recruiter / Talent Sourcer bij Tennet), Annelies Graafland (bestuurslid Recruiters United en EN HR Solutions) en Koen Roozen (docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, voorzitter van de commissie die in 2020 de Recruiter Code heeft opgesteld en Partner bij het Recruitingkantoor & Het Mobiliteitkantoor).

De vakjury kan besluiten om een Categorieprijs uit te reiken voor een bepaalde categorie als de vakjury vindt dat de kwaliteit binnen een categorie bovengemiddeld is. Dit jaar was dit zowel voor de categorie Recruitment Marketing als Recruitment Team van toepassing.

Meest Invloedrijke Recruiter, Sourcer, Talent, Marketeer & Team 2022

Na uitvoerig beraad heeft de vakjury Eugène van den Hemel van Jobs for Humanity uitgeroepen tot de overall winnaar van de verkiezing #MIR2022. Pien van den Boer van Timetohire kreeg van het publiek de meeste stemmen en wint daardoor de overall Publieksprijs. Zowel Eugène van den Hemel als Pien van de Boer kregen in hun categorie ook de meeste stemmen. Dat maakt Eugène van den Hemel winnaar van de categorie Agency en Pien van den Boer winnaar van de categorie Talent.

De kwaliteit van de genomineerden binnen de categorie Recruitment Marketing en Recruitment Team was dit jaar bovengemiddeld. Hierdoor heeft de vakjury besloten om dit jaar een categorieprijs voor zowel de Recruitment Marketing- als de Recruitment Team-categorie toe te kennen. Dit betekent dat in de categorie Marketing Kim Werensteijn zich een jaar lang de Meest Invloedrijke Recruitment Marketeer noemen en dat in de categorie Recruitment Team het Recruitment team van Strictly People zich het Meest Invloedrijke Recruitment Team van 2022 mag noemen.

In de categorie Corporate was het lang spannend, maar behaalde Jeroen de Wit, Corporate Recruiter bij DSV uiteindelijk de meeste stemmen. De publieksprijs van de categorie Interim gaat naar Roy Fasen (YellowRockets). Roy mag zich in deze categorie de onbetwiste winnaar noemen met de meeste stemmen van het publiek. In de categorie Sourcing schrijft Alla Pavlova (Riot Games) met een meerderheid aan stemmen dit jaar de overwinning op haar naam. Kim Werensteijn (Werkimago) kreeg in de categorie Recruitment Marketing ook de meeste stemmen van het publiek. In de categorie Recruitment Team, dit jaar nieuw bij de verkiezing, kreeg het Recruitment Team van Wortell de meeste stemmen van het publiek.

Initiatiefnemer en organisator Bas Westland kijkt met veel plezier terug op deze verkiezing. “2022 was wederom een heel bijzonder jaar. Zeker voor ons vakgebied. Na een knotsgekke arbeidsmarkt in de eerste drie kwartalen, leek de boel door inflatie, oorlog en andere zaken in het laatste kwartaal wat te af te koelen. Maar dat is waarschijnlijk ook nodig met structureel meer vacatures dan werkzoekenden. Nooit een moment van verveling in ons mooie vak. Reden te meer om dat te vieren. En dat zien we dan ook gelijk terug in te stemmen. Dit jaar is er weer veel meer gestemd dan vorig jaar. Bleef vorig jaar de teller op 3.500 stemmen hangen, dit jaar werd er meer dan 4.800 keer gestemd. Die stemmen voldeden niet allemaal aan de eisen, waardoor we er uiteindelijk 3.500 konden goedkeuren. En dat is natuurlijk weer hartstikke mooi.

Dat we dit jaar ook weer kunnen rekenen op onze partners is natuurlijk fantastisch. Onze partners Academy for Recruitment, Cammio, Carerix, Compagnon, Independent Recruiters, Talmark,Textkernel en Timetohire hebben ook dit jaar weer een enorme bijdrage geleverd aan deze verkiezing. Elke partner vertegenwoordigt een vakgebied: Talmark is partner voor de Recruitment Marketing Award, Compagnon voor onze Interim-Recruiter Award, Independent Recruiters vertegenwoordigt de Corporate Recruiter Award. Carerix zorgt voor de Agency Recruiter Award, Textkernel neemt de Award voor de categorie Sourcing voor haar rekening en Academy for Recruitment doet dit de Talent Categorie. Dit jaar konden we ook rekenen op een nieuwe sponsor: Timetohire. Timetohire zorgde voor de Award in de nieuwe categorie Recruitment Team. Cammio verzorgde dit jaar wederom de overall awards. Mijn dank daarvoor aan Ricardo Risamasu, Frank Roders, Stefan Knichel, Olfertjan Niemeijer, Mike de Jonge , Ellen van Hierden, Edwin de Jonge en Sandhna Chintoe.

Ik ben ontzettend blij dat we dit jaar de verkiezing met een echte Award-uitreiking hebben kunnen afsluiten. Een echt fysiek event waar alle onze partners en winnaars bijeen konden komen en we er een feestelijke gebeurtenis van hebben kunnen maken. Hier hebben we 2 jaar op moeten wachten. Dat we het dit jaar weer traditiegetrouw in Huize Franckendael hebben kunnen afsluiten was echt dé kers op de taart.”

Over de verkiezing “Meest Invloedrijke Recruiter”

De verkiezing ”Meest Invloedrijke Recruiter” is een initiatief van Bas Westland, hoofdredacteur van de blog EmploIT.nl. De verkiezing wordt sinds 2009 jaarlijks gehouden. Eerdere overall winnaars zijn:  Wim Dammans (2021 – overall Juryprijs), Marcel Borst (2020 – overall Juryprijs), Sebastiaan Cové (2020 – overall Publieksprijs), Arnold Jansen (2019 – overall Juryprijs), Fleur Aalbrecht (2019 – overall Publieksprijs), Michelle Thijssen (2018 – Publieksprijs), Monique de Jong en Luna Kucinskaite (2018 – Juryprijs), Caspar Kipp (2017-Publieksprijs), Tamara Rood (2017 – Juryprijs), Joris van den Beuken (2016), Koos Würzer (2015), Rob van Elburg (2014), Britt van Capelleveen (2013), Nicole van Thoor (2012), Wesley Hendriks (2011), Kay Goedhardt (2010) en Roos van Vugt (2009).

De Meest Invloedrijke Recruiter van het jaar word je niet zomaar. Om mee te kunnen doen aan deze verkiezing van EmploIT.nl moet je genomineerd worden door je vakgenoten, klanten of kandidaten in de categorieën Agency, Corporate, Interim, Sourcing, Talent, Recruitment Marketing of Recruitment Team. Per organisatie is één genomineerde kandidaat toegestaan. Na de nominatieronde volgt er een verkiezingsronde, daarbij staan een Publieksprijs én een Juryprijs op het spel. Genomineerde kandidaten bepalen zelf of ze meedoen aan de Juryprijs, aan de Publieksprijs of aan beiden. Genomineerden die deelnemen aan de strijd om de Publieksprijs kunnen na de nominatieronde campagne voeren om stemmen te werven. Per categorie kan er een stem op één van de genomineerde kandidaten uitgebracht worden en er kan een stem worden uitgebracht voor de overall winnaar. Meer dan één keer stemmen is niet toegestaan en anoniem stemmen mag ook niet. Alles in het kader van transparante verkiezingen.

Genomineerden die meedingen naar de Juryprijs laten hun kwaliteiten aan een vakjury zien door het beantwoorden van vijf video-vragen die betrekking hebben op het vakgebied, kennis en professionaliteit van de genomineerden. Een vakjury beoordeelt deze antwoorden op de videovragen om vervolgens één van de genomineerde kandidaten tot overall winnaar uit te roepen. Daarnaast kan de jury ook besluiten om een genomineerde kandidaat in zijn of haar categorie tot winnaar uit te roepen.