Meest Invloedrijke Recruiter 2021 bekend

29 januari 2022

Voor de 13e keer op rij is dit jaar de verkiezing “Meest Invloedrijke Recruiter” gehouden. Tijdens deze jaarlijks terugkerende verkiezing strijden genomineerde recruiters om de felbegeerde eer de meest invloedrijke recruiter van het jaar te worden. Vandaag zijn zowel de winnaars van Publiekprijs als de winnaars van Juryprijs bekend gemaakt. De winnaars hebben uit handen van organisator Bas Westland coronaproof hun Award ontvangen.

Wim Dammans van Talentmapper werd door de vakjury unaniem gekozen tot dé overall Meest Invloedrijke Recruiter van het jaar 2021. Corwin in de Eng is door het publiek uitgeroepen tot de Meest Invloedrijke Recruiter 2021. Ook werd er dit jaar door de jury besloten om een Categorieprijs uit te delen in de categorie Corporate. Libby Fox van Payaut mag zich de meest Invloedrijke Corporate Recruiter noemen.

De Verkiezing Meest Invloedrijke Recruiter 2021

Alle ingrediënten voor een spannende en succesvolle verkiezing waren ook dit jaar weer aanwezig. 16 genomineerden voor de juryprijs, 25 genomineerden voor de Publieksprijs en ruim 3.500 stemmen maakten het ongemeen spannend. Hoewel de stand in deze verkiezing continu live te volgen is, bleef het ook dit jaar tot op het laatste moment een verrassing wie de meeste ‘geldige’ stemmen van het publiek heeft gekregen. Ook de winnaars van de prijzen die door de vakjury worden toegekend, blijven tot op het allerlaatste moment geheim.

Een Juryprijs, een Publieksprijs en een Categorieprijs van de vakjury

Dit is het vierde jaar dat er zowel een Publieksprijs als een Juryprijs wordt uitgedeeld. Genomineerde kandidaten geven zelf aan of ze in aanmerking willen komen voor de Publieksprijs, voor de Juryprijs of voor beiden. De Publieksprijs gaat naar de genomineerde recruiter, die de meeste stemmen overall heeft verkregen, daarnaast is er per categorie (Agency, Corporate, Interim, Talent, Sourcer en Recruitment Marketing) ook een winnaar. Wie de meeste stemmen heeft in een categorie, is de winnaar van die categorie.

Voor de Juryprijs beoordeelt een vakjury vijf video-vragen die de genomineerde recruiters via het videointerviewplatform Cammio hebben beantwoord. De uitdagende taak om uit al deze video-antwoorden een winnaar te kiezen, lag dit jaar bij de vakjury die bestond uit Marco Hendrikse (Marketing & Content Manager bij de Academy for Recruitment), Marcel Borst (winnaar Juryprijs Meest Invloedrijke Recruiter 2020 en Recruitment & Marketing Manager bij Bluetech Engineering, Annelies Graafland (bestuurslid Recruiters United en EN HR Solutions) en Koen Roozen (docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, voorzitter van de commissie die in 2020 de Recruiter Code heeft opgesteld en Partner bij het Recruitingkantoor & Het Mobiliteitkantoor).

De vakjury kan besluiten om een Categorieprijs uit te reiken voor een bepaalde categorie als de vakjury vindt dat de kwaliteit binnen een categorie bovengemiddeld is. Dit jaar was dit alleen voor de categorie Corporate van toepassing. Voorwaarden hiervoor is wel dat er minimaal 3 inzendingen zijn in deze categorie.

Meest Invloedrijke Recruiter, Sourcer, Talent & Marketeer 2021

Na uitvoerig beraad heeft de vakjury Wim Dammans uitgeroepen tot de overall winnaar van de verkiezing #MIR2021. Corwin in den Eng van Decent kreeg van het publiek de meeste stemmen en wint daardoor de overall Publieksprijs. Ook kreeg Corwin in de Eng de meeste stemmen in de categorie Agency.

De kwaliteit van de genomineerden binnen de categorie Corporate was dit jaar bovengemiddeld. Hierdoor heeft de vakjury besloten om dit jaar een categorieprijs voor de Corporate-categorie uit te kennen. Na lang discussiëren – de kwaliteit van een drietal genomineerde recruiters was zo hoog en lag zo dichtbij elkaar – heeft de jury de prijs toegekend aan Libby Fox van Payaut. Libby Fox mag zich daardoor een jaarlang dé Meest Invloedrijke Corporate Recruiter van het jaar 2021 noemen.

De publieksprijs van de categorie Corporate gaat naar Patty Baken, Manager Talent Acquisition bij Brunel. Patty mag zich in deze categorie de onbetwiste winnares noemen met de meeste stemmen van het publiek. Ook in de categorie Interim was het lang spannend, maar behaalde Kevin Wouters (Time to Hire) uiteindelijk de meeste stemmen. In de categorie Sourcing, die dit jaar voor het eerst meedeed, schrijft Nicole Borja Mellos (successr) met een meerderheid aan stemmen dit jaar de overwinning op haar naam.

Na een spannende nek-aan-nek race tussen de verschillende recruitment talenten gaat Nina van Eede (Independent Recruiters) er uiteindelijk met de titel in de categorie Recruitment Talent vandoor. Liesbeth Dusseljee (Brandmannen) kreeg in de categorie Recruitment Marketing de meeste stemmen van het publiek.

Initiatiefnemer en organisator Bas Westland kijkt met veel plezier terug op deze verkiezing. “2021 was wederom een heel bijzonder jaar. Zeker voor ons vakgebied. Aan de ene kant corona en aan de andere kant een jaar waarin recruiters het misschien drukker hebben dan ooit om vacatures in te vullen. Dat zagen we ook wel wat terug in de stemmen, want er is iets minder gestemd dan vorig jaar, maar evengoed is er weer veel gestemd. Er is meer dan 3.500 keer gestemd.

Dat we in deze bizarre tijd ook weer kunnen rekenen op onze partners is natuurlijk fantastisch. Onze partners Academy for Recruitment, Cammio, Carerix, Compagnon, Independent Recruiters, Talmark en Textkernel hebben ook dit jaar weer een enorme bijdrage geleverd aan deze verkiezing. Elke partner vertegenwoordigt een vakgebied: Talmark is partner voor de Recruitment Marketing Award, Compagnon voor onze Interim-Recruiter Award, Independent Recruiters vertegenwoordigt de Corporate Recruiter Award en Carerix zorgt voor de Agency Recruiter Award. Dit jaar konden we ook rekenen op twee nieuwe sponsors. Textkernel zorgde voor de Award in de nieuwe categorie Sourcer en Academy for Recruitment is onze nieuwe partner voor de Talent Categorie. Cammio verzorgde dit jaar wederom de overall awards. Mijn dank daarvoor aan Ricardo Risamasu, Frank Roders, Gerald Mulder, Olfertjan Niemeijer, Reinald Snik, Ellen van Hierden en Walter Hueber.

Het is wel heel jammer dat we de verkiezing wederom niet samen met deze partners en alle winnaars kunnen afsluiten. Alle winnaars heb ik vandaag vereerd met een coronaproof verrassingsbezoek zodat ik ze toch hun award kon overhandigen en de plannen voor een mooi event bewaren we tot een later moment.”

Over de verkiezing “Meest Invloedrijke Recruiter”

De verkiezing ”Meest Invloedrijke Recruiter” is een initiatief van Bas Westland, hoofdredacteur van de blog EmploIT.nl. De verkiezing wordt sinds 2009 jaarlijks gehouden. Eerdere overall winnaars zijn: Marcel Borst (2020 – overall Juryprijs), Sebastiaan Cové (2020 – overall Publieksprijs), Arnold Jansen (2019 – overall Juryprijs), Fleur Aalbrecht (2019 – overall Publieksprijs), Michelle Thijssen (2018 – Publieksprijs), Monique de Jong en Luna Kucinskaite (2018 – Juryprijs), Caspar Kipp (2017-Publieksprijs), Tamara Rood (2017 – Juryprijs), Joris van den Beuken (2016), Koos Würzer (2015), Rob van Elburg (2014), Britt van Capelleveen (2013), Nicole van Thoor (2012), Wesley Hendriks (2011), Kay Goedhardt (2010) en Roos van Vugt (2009).

De Meest Invloedrijke Recruiter van het jaar word je niet zomaar. Om mee te kunnen doen aan deze verkiezing van EmploIT.nl moet je genomineerd worden door je vakgenoten, klanten of kandidaten in de categorieën Agency, Corporate, Interim, Sourcing, Talent of Recruitment Marketing. Per organisatie is één genomineerde kandidaat toegestaan. Na de nominatieronde volgt er een verkiezingsronde, daarbij staan een Publieksprijs én een Juryprijs op het spel. Genomineerde kandidaten bepalen zelf of ze meedoen aan de Juryprijs, aan de Publieksprijs of aan beiden. Genomineerden die deelnemen aan de strijd om de Publieksprijs kunnen na de nominatieronde campagne voeren om stemmen te werven. Per categorie kan er een stem op één van de genomineerde kandidaten uitgebracht worden en er kan een stem worden uitgebracht voor de overall winnaar. Meer dan één keer stemmen is niet toegestaan en anoniem stemmen mag ook niet. Alles in het kader van transparante verkiezingen.

Genomineerden die meedingen naar de Juryprijs laten hun kwaliteiten aan een vakjury zien door het beantwoorden van vijf video-vragen die betrekking hebben op het vakgebied, innovatie, kennis en professionaliteit van de genomineerden. Een vakjury beoordeelt deze antwoorden op de videovragen om vervolgens één van de genomineerde kandidaten tot overall winnaar uit te roepen. Daarnaast kan de jury ook besluiten om een genomineerde kandidaat in zijn of haar categorie tot winnaar uit te roepen.