Employer branding draait om de momENten die er echt toe doen

23 november 2022

Dit jaar vindt het Employer Branding Summit plaats op 29 november in Den Bosch. Wij – EN HR solutions – zijn daar graag bij. Eens te meer omdat wij ook grote fan zijn van momenten die er echt toedoen. We delen graag een aantal voorbeelden.

De drie doelen van employer branding

Als we kijken naar een veelgebruikte definitie van employer branding, zoals deze van Great Place To Work:

“Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun stakeholders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.”

Dan vatten we dit samen in drie doelen van employer branding:

  1. Het aantrekken van nieuwe medewerkers
  2. Het behouden van nieuwe medewerkers
  3. Het versterken van het werkgeversmerk (voorkeurspositie krijgen)

Al deze doelen vragen om een eigen strategie, methodiek en expertise. Tegelijkertijd gaat employer branding in de basis over die momenten die er echt toe doen.

Moments that matter

Het thema van het grootste employer branding event is er natuurlijk niet voor niets, want wat heeft ‘moments that matter’ nu met employer branding te maken?

“Nou, weet je nog dat je besloot op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging, of de eerste dag in je nieuwe baan, de dag dat je promotie kreeg, of de dag dat je ontslag nam? Vaak vergeten organisaties stil te staan bij deze momenten die voor jou, je medewerkers en collega’s, zo belangrijk zijn.”

Het fascinerende aan deze momenten is dat deze voor iedereen anders zijn. Zo kan het zijn dat jij superveel waarde hecht aan de dag dat je promotie kreeg en hierbij de hele sha-bang verwacht van jouw werkgever, terwijl iemand anders het onopgemerkt wil laten passeren.

Employer branding draait om de mensen

Je moet jouw medewerkers goed kennen om te kunnen bepalen of iemand de sha-bang wenst of juist helemaal niet. Zo wil je weten waar iemand goed in is, maar ook wat iemand drijft, hoe iemands thuissituatie is en wat hem/haar (on)gelukkig maakt.

Dit betekent dat je het gesprek moet aangaan, dat je tijd moet reserveren om echt te luisteren naar iemand en dat je moet handelen met de kennis die je hebt (verkregen).

Werkgevers die daar moeite voor doen zullen, dankzij de ‘moments that matter’, vaker hun employer branding doelen behalen. Al is het maar omdat zij begrijpen dat employer branding maatwerk is.

Employer branding momENten in de praktijk

Wij willen dit concreter maken met een aantal eigen voorbeelden uit de praktijk:

  • Iedere Strong Original die jarig is, krijgt een handgeschreven kaartje dat persoonlijk is ondertekend.
  • Iedere Strong Original die een jaar in dienst is, krijgt een slagroomtaart opgestuurd.
  • Iedere Strong Original mag in de maand dat hij/zij jarig is een vrije dag inplannen.
  • Iedere Strong Original wordt met liefde opgevangen zodra er minder leuk nieuws is ontvangen.
  • Iedere Strong Original krijgt een persoonlijk leiderschapstraject op maat.

Sla jij drie vliegen in één klap?

Het (onbedoelde) resultaat van dergelijke acties is dat de Strong Orginal regelmatig iets deelt op zijn/haar sociale media met een boodschap in de trant van: EN HR solutions is echt een fijne werkgever.

Het laat zich raden dat dit een positief effect heeft op de employer branding. Nieuwe medewerkers die zo’n bericht zien kunnen denken: dat wil ik ook (of niet). De Strong Originals krijgen die aandacht die nodig is om van hen gelukkige trotse ambassadeurs te maken en dat heeft impact op het versterken van het werkgeversmerk. Toch?

Natuurlijk gaat employer branding niet alleen over de ‘moments that matter’, maar ze spelen wel een belangrijke rol. Wil jij jouw employer branding score weten? Vul de barometer in en ontvang jouw persoonlijk adviesrapport.

Over EN HR solutions

Wij zijn EN HR solutions en geloven dat recruitment ook anders kan.

Het kan anders omdat wij het recruitmentproces van organisaties geheel of gedeeltelijk uit handen te nemen. Dit wordt Recruitment Process Outsourcing of RPO genoemd.

Marketing is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. Dit betekent dat wij ieder wervingsvraagstuk koppelen aan relevante arbeidsmarktcommunicatie. Op deze manier vullen wij de vacatures in en versterken wij het employer brand van de organisatie. Hoe en wat wij precies kunnen betekenen voor jouw organisatie?

Surf naar onze website en kijk wat we voor jou kunnen doen.