De top 3 | artra | september

28 september 2023

Marco Hendrikse selecteert iedere maand de drie leukste en interessantste artikelen die op het blog van artra verschijnen. Deze maand aandacht voor het ontwikkelen van recruiters zelf, wat te doen bij vacaturefraude en werven via ‘onbekenden’.

Zeven redenen om in de ontwikkeling van recruiters te investeren

Recruiters spelen een cruciale rol in het succes van een organisatie. Zonder (goede) mensen komt de kwaliteit van de dienstverlening of producten in het gedrang, ontstaan leveringsproblemen en moet uiteindelijk de deur op slot. Van recruiters wordt nogal wat geëist. Ze moeten stevig in hun schoenen staan en de juiste (en meest) actuele kennis en kunde hebben om al die vacatures op een goede manier te vervullen. Het opleiden en ontwikkelen van recruiters is dus zeer belangrijk. Niet alleen omdat ze dan effectiever en efficiënter vacatures vervullen. Ook omdat ze dan behouden blijven voor de organisatie. Alle argumenten voor investeringen in de ontwikkeling van recruiters op een rij.

Weak ties zeer belangrijk bij werving medewerkers

Het opbouwen van sociaal kapitaal is zeer belangrijk voor de samenwerking en de productiviteit binnen organisaties. Het blijkt dat weak ties ook helpen bij het vinden van talent. Een nieuwe connectie op LinkedIn met iemand die tien gemeenschappelijke vrienden heeft, verdubbelt de kans op een nieuwe baan. Voor recruiters betekent dit dus dat ze moeten werken aan het uitbreiden en diversifiëren van hun online netwerk om uit ‘minder bekende vijvers te vissen’. Lees hier hoe zwakke connecties je helpen bij het vervullen van vacatures.

Vacaturefraude neemt toe

De afgelopen tijd komt het steeds vaker voor dat mensen benaderd worden met een baanaanbod via een gerenommeerd recruitmentbureau. Dat blijkt dan een middel om mensen geld af te troggelen. Dit is ‘recruitment scam’. Het is natuurlijk heel vervelend als de naam van jouw organisatie misbruikt wordt voor dergelijke praktijken. Dit levert schade aan naam en goede eer op. Het is dus belangrijk dat je adequaat reageert als je signalen krijgt dat de naam van jouw bedrijf misbruikt wordt. Herken en reageer adequaat op deze vacaturefraude.