Blog: de perfecte videocontent voor je employer branding

14 februari 2022

We inspire & improve recruitment; daarom delen we graag deze tips voor het maken van videocontent ter versterking van je employer brand met jou. Van onze vriend Timetohire.

Met deze tips til jij jouw videocontent naar de next level

Het maakt niet uit of het nou gaat om het tonen van je organisatiecultuur, het onder de aandacht brengen van een specifieke vacature of een willekeurige ludieke actie, videocontent kan een zeer krachtig middel zijn. Het wordt dan ook veelvuldig ingezet op websites en social media. Toch blijft videocontent ten behoeve van een employer branding campagne vaak behoorlijk hit or miss. In dit artikel deel ik een aantal tips voor het maken van videocontent ter versterking van je employer brand, zodat jij alleen maar hits pakt en geen missers.

Ken je doelgroep

Aan de hand van persona’s heb je een goed beeld van je doelgroep. Dan zou je in principe ook moeten weten waar je doelgroep door getriggerd wordt. Speel hierop in. Probeer hen op de juiste manier te bereiken, en op de juiste kanalen. Waar gaat je videocontent over? Gaat je doelgroep ‘aan’ op vakinhoudelijke kennisdeling? Of willen ze vooral meer weten over je organisatiecultuur? Als je jouw doelgroep niet kent wordt dit een fikse uitdaging.

Ken je bedrijfscultuur, imago en identiteit

Dit is eigenlijk net zo belangrijk als je doelgroep. Als je bedrijfscultuur strak en zakelijk is, zal een melige, informele video dat natuurlijk niet juist uitdragen. En op die manier zal je ook niet de juiste mensen vinden voor jouw openstaande vacatures, want die hebben hele andere verwachtingen van je organisatie.

Ook interessant is je brand archetype. Feitelijk is dit de ontbrekende schakel tussen menselijke behoeften en de kenmerken van een merk, product of service. Dit archetype wordt marketingbreed uitgerold en speelt een belangrijke rol in de tone of voice van je video, maar ook het bepalen van de content.

Kies het juiste platform

Natuurlijk komt content altijd terug op de bedrijfswebsite. De meet-the-team video mag in deze tijd eigenlijk niet meer missen op je werken bij pagina, maar vakinhoudelijke videocontent past uitstekend op de website. Nu kan je gaan bedenken waar je jouw content verder nog gaat plaatsen. Dit heeft alles te maken met je doelgroep. Waar is die het meest actief? Leeftijd, opleidingsniveau, branche, alles telt hier ook weer mee.

LinkedIn is nog steeds hét platform voor zakelijke videocontent. Denk hierbij aan die vakinhoudelijke content, een rondleiding door het kantoor, een video waarin je een vacature onder de aandacht brengt, alles wat zakelijk is heeft een plek op LinkedIn. Kleine tip: Zorg voor ondertiteling. Veel mensen scrollen vanaf kantoor op LinkedIn voorbij je video en zullen het geluid niet aanzetten. En de meeste mensen zijn niet heel sterk in liplezen.

Instagram en Facebook kan je goed gebruiken voor wat meer informele content. Mensen die je op Instagram of Facebook volgen kennen je immers al en zullen ook al wat verder zijn in het AIDA-model, in de fase Interest of misschien zelfs al Desire. Deze volgers wil je vooral laten zien hoe de sfeer binnen de organisatie is. Hen neem je mee in de bedrijfsuitjes, laat je meer kennis maken met de collega’s en geef je echt een kijkje achter de schermen. Op Instagram heb je verschillende opties voor het delen van videocontent, waarbij ‘reels’ net iets langer mogen zijn dan stories. Gezien de aandachtsspanne van je volgers op deze platforms is het nog steeds raadzaam om je content kort te houden.

Milennials en Gen Z kan je uitstekend bereiken op Tiktok en Snapchat. Het gebruiksgemak van deze apps is groot. Je neemt simpelweg een (korte) video op en dit komt direct op het desbetreffende platform terecht. Het is hier vooral zaak om lekker laagdrempelige content te creëren en beide kanalen kan je perfect inzetten om stagemogelijkheden en traineeships onder de aandacht te brengen.

Ook YouTube is een uitstekend platform voor videocontent, om voor de hand liggende redenen. Videocontent is de core business van dit platform. En met meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd ligt er nogal een publiek om te bereiken! Ook hier kan je het beste content gebruiken over de cultuur van de organisatie. YouTube biedt allerlei mogelijkheden voor links en calls to action, dus met de juiste content weet je doelgroep je uitstekend te bereiken. Bovendien wordt het vaak gebruikt als videozoekmachine. Video’s waarin je bepaalde (vakgerelateerde) zaken behandelt zullen het hier dan ook uitstekend doen.

Materiaal

Je kent je doelgroep, je weet wat je tone of voice moet zijn, je hebt je platform bepaald… Maar wat ga je gebruiken om je video op te nemen? Natuurlijk kan je voor snelle content je mobiele telefoon pakken, bijvoorbeeld voor vlogs en korte video’s op de laagdrempeliger platforms. Maar ik heb beloofd je te helpen om je videocontent naar de next level te krijgen. En dan kan je beter gaan voor een systeemcamera. Deze is vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera, maar dan zonder de spiegel. Hierdoor is de camera compacter en ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. Met de juiste lens erbij ben je al aardig op weg!

Er wordt nog te veel content gemaakt met geluidsproblemen. Achtergrondgeluid, iedere spreker op een ander volume, schelle klanken, het kan gemakkelijk opgelost worden met microfoons. Een richtmicrofoon kan eenvoudig op je camera of zelfs mobiele telefoon worden geplaatst. Een lavelier microfoon kan je opspelden bij iedereen die in je video spreekt. Je zal zien dat je geluid vele malen beter is.

Je belichting is ook van belang. Veel video’s die spontaan op de bank in de kantine worden geschoten zijn overbelicht of onderbelicht. Een goede tip voor betere belichting zonder budget is om een willekeurige lamp te pakken en deze in een hoek van 45 graden te houden voor of boven je onderwerp. Meer diepte in je shot krijg je door een licht schuin achter je onderwerp te plaatsen. Op deze manier creëer je een lichte gloed om je onderwerp, waardoor deze los wordt gehaald van de achtergrond. Wil je echte videolampen? Dan kan ik je de Godox SL60W aanraden. Deze lampen zijn betaalbaar, gebruiksvriendelijk en krachtig.

En dan is er nog het editen. Ook hiervoor zijn weer ontzettend veel mogelijkheden, waarbij Adobe Premiere Pro veel gebruikt wordt. Een goed alternatief is DaVinci Resolve. Voor Apple natives is er Final Cut Pro. Houdt bij de keuze van de juiste editing software ook oog op het gebruiksgemak. Uiteindelijk moet je er ook wel echt mee kunnen werken.

Tot slot hebben wij een lijstje voor je opgesteld met apparatuur waar we zelf erg enthousiast over zijn:

– (systeem)camera: Canon M50

– Lens: 25-70mm lens voor volledige range

– Microfoon: BOYA BY-M1 LAVALIER of Røde videomic

– Licht: Godox SL60W