“Oh ja, en moeten we ook iets met video, voor de socials.” Geen vreemde uitroep voor een groepje recruiters, brainstormend over het tekort aan collega’s tijdens de nazit. Iets met video? Goed idee, maar stel jezelf vooraf deze tien vragen om succes te garanderen. Onderaan vind je trouwens een handige tool die je netjes door de vragen loodst.
1. In welke beroepsgroep werven we?
Elke beroepsgroep reageert op andere topics. Om kandidaten aan te spreken voor het onderwijs wil je beelden zien van kinderen op het schoolplein en boeiende vertelmomenten in de klas. Om te werven aan de Zuidas toon je natuurlijk goede restaurants en intense onderhandelingen op het scherpst van de snede. Of je kiest voor dikke horloges en snelle auto’s, maar platte stereotypen zijn een turn-off. Verdiep je dus in je kandidaten voor een perfect passend verhaal.
2. Voor welke senioriteit zoeken we mensen?
Waar iemand staat in zijn of haar carrière is van invloed op de toon en inhoud waarmee je hem of haar wilt aanspreken. Een jonge schoolverlater knapt af op oubollige taal of stoffige beelden – maar blijf wel geloofwaardig – vraag je CFO van 50+ niet om te rappen als een tiener, tenzij je CFO toevallig echt bijklust als MC.
3. Waar in de employee journey zetten we de content in?
Iedereen met hart voor marketing kent de AIDA-ladder van Awareness naar Action. Belangrijk hierbij is dat je ze niet allemaal tegelijk in één video propt. Aan het eind van een awareness video hoeft geen call-to-action – en een interest video mag ervan uitgaan dat iemand al een eerste kennismaking gehad heeft. Niet overvoeren, is een goed uitgangspunt.
4. Welke focus willen we aanbrengen?
Gaat het om een video voor één enkele vacature? Of werf je voor een complete divisie? Wil je enkel de sfeer en cultuur overbrengen? Of het belang van ethiek op de werkvloer onderstrepen? Kortom, waar ligt je focus? De vuistregel is om één boodschap per video als focus aan te houden. Richt je bijvoorbeeld op één testimonial, zodat de kijker het eens van een collega hoort. Of breng over hoe het was op dat ene event, zodat de kijker denkt: daar had ik bij moeten zijn!
5. Welke stijl past bij ons?
Kijk rond op YouTube, Vimeo, eventueel bij je concurrentie: waar wil je op lijken? Waar wil je juist ver van blijven? Hyperlapses, talking heads, snelle montages en wide totals zijn allemaal formats die tot je stijl kunnen horen – of juist niet. Laat je alles aan de cameraploeg over, dan kunnen die tot een stijl komen die jou niet aanspreekt. Daarom begint een goede content partner altijd zelf het gesprek hierover.
6. Welke taal bereikt onze doelgroep het beste?
Engels of Nederlands – dat zijn vaak de twee smaken die er zijn – al kun je natuurlijk ook in het Pools willen werven, of zijn juist versies in verschillende talen nodig. Maar zelfs binnen een taalgebied heb je nog de accenten: Amerikaans-Engels of Brits, en ook in het Nederlands zijn er subtiele keuzes te maken in de taal. En wie spreekt de tekst uit? Een jonge hippe vrouw of een wijze ervaren man, of juist een zich verwonderend kind?
7. Waar gaan we de video plaatsen?
Met alleen beelden en geluid ben je er nog niet. Hoe ga je de content uitserveren? Is het enkel voor de eigen website, of wil je het ook via social media kanalen verspreiden? Dan heb je misschien GIFjes nodig, of een leader-versie. Ook hierover zal een goede mediapartner het gesprek met je aangaan om je op de opties te wijzen en hierin te adviseren.
8. Wanneer hebben we het resultaat nodig?
Met welke content partner je ook wilt werken, allemaal zijn ze vatbaar voor een goed gesprek over de snelheid van oplevering. Maar de kwaliteit kan lijden onder een al te strakke deadline. Plan dus ruim van tevoren en geef aan waar de flexibiliteit zit in je tijdlijn. Dat brengt ons op het volgende punt.
9. Hebben we genoeg aan één video?
Probeer, nu je toch aan het nadenken bent over video content, ook te kijken naar wat je nog meer wilt maken content-wise. Zo kunnen we proberen om een zo compact mogelijke shoot te organiseren en het maximale aan deliverables uit één shoot te halen. Ook goed voor de consistentie!
10. Hebben we zelf de wijsheid in pacht? Of kunnen we een sparringpartner gebruiken?
Duizelt het je al? Er valt best wat te overwegen voor je aan de slag gaat. Daarom hebben onze klanten vaak baat bij ons als goede sparringpartner. In onze voorbereiding komen de bovenstaande vragen namelijk ook steeds terug. Daarom hebben we de meest gemaakte afwegingen verwerkt in een handige tool. Nieuwsgierig? Klik hier om de tool te starten. Happy shooting, happy recruiting!