Recruiters United Recruiters United , geschreven op 06-07-2017

Het komt wel eens voor dat een sollicitant of kandidaat een chronische ziekte of aandoening heeft. De persoon is geschikt voor de functie, maar door deze aandoening zijn er wel enkele kleine zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Prima, maar wat adviseer je als recruiter aan iemand die chronisch ziek is? Adviseer je dit in het cv te vermelden of verder in het sollicitatieproces aan te geven? In dit artikel leggen we uit wat je als recruiter het beste kunt doen met de vraag: Hoe ga ik om met mijn aandoening of ziekte tijdens een sollicitatieproces?

Wees altijd eerlijk en duidelijk

Chronisch ziek zijn kan een schrikreactie bij de werkgever opwekken. Toch betekent een chronische ziekte lang niet altijd dat de kandidaat niet in staat is om te werken. Aangezien een werkgever deze vraag zelf niet stellen mag, zou het niet vermelden een optie zijn. Toch is het als recruiter wel je morele verplichting om een werkgever van een chronische ziekte op de hoogte te brengen. Het advies is dan ook altijd: eerlijk bespreekbaar maken. Zegt de kandidaat niets en komt de werkgever er tijdens de dienstverband toch achter, dan staat hij in zijn recht de kandidaat te ontslaan. En wil hij waarschijnlijk geen gebruik meer maken van jouw kwaliteiten.

Wat is het beste moment?

Wanneer een kandidaat vraagt wanneer het beste moment is, is het ten eerste belangrijk dat deze persoon het aangeeft wanneer bij hem of haar goed voelt. In principe is er geen verkeerd moment, al is het toch beter om dit bijvoorbeeld niet direct op je cv of in je sollicitatiebrief te melden. Geef aan dat de kandidaat beter eerst af kan wachten of hij wordt uitgenodigd voor een gesprek. Een chronische ziekte schrikt, hoe vervelend ook, een werkgever sneller af dan iemand die volledig gezond is.

Het is in principe niet eerlijk om pas tijdens de dienstverband nog een melding te maken van een bepaalde aandoening. Eigenlijk kunnen we zeggen dat het beste moment om over een ziekte te beginnen tijdens het (eerste) sollicitatiegesprek is.

Hoe moet de kandidaat het brengen?

Leg duidelijk uit wat je ziekte inhoudt en wat dit voor invloed op je werkzaamheden kan hebben. Maak het niet te zwaar, want dan zal dit ook zo op de werkgever overgebracht worden. Een chronische ziekte is niet iets waar je voor kiest, maar waar je in de jaren aan gewend bent geraakt en het een onderdeel van jou is. Geef bijvoorbeeld voorbeelden van oplossingen die je bij vorige werkgevers had. Of laat een recensie achter van een werkgever die graag een goed woordje voor je doet.

Wanneer je merkt dat een kandidaat onzeker is tijdens het proces door een aandoening of ziekte. Adviseer deze persoon in gesprek te laten gaan met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Robin Bakker van cvster.

 

Reageer

  • (wordt niet gepubliceerd)

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>