Recruitment WorkShops 2019 | Verslag

Aan het werk bij de Recruitment Workshops

Wat is het toch iedere keer weer genieten om te zien hoeveel recruitmentprofessionals onze events bezoeken. Voor dit event waren er ruim 250 deelnemers! En alleen al aan dat aantal is te zien dat recruitmentrainer Ellen van Dieren niet alleen staat toen ze haar workshop opende met de woorden “I love recruitment”. De massale opkomst bevestigt dat ‘we all love recruitment’. En dat de zaal van de Prodentfabriek goed gevuld was, had natuurlijk nog een reden. De praktische insteek van het Recruitment Workshops 2019 maakte dit event anders dan de standaard.

Tegen 14.00 uur hadden alle leergierige recruitmentprofessionals hun plek in de zaal gevonden. De ‘buzz’ was goed voelbaar, iedereen kwam om te leren. We waren namelijk allemaal op zoek naar antwoorden. Antwoorden op de vraag: “wat kunnen we morgen anders doen om ons werk nóg beter uit te voeren?”.

En volgens de sprekers van vandaag zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Zo ontdekten de deelnemers van de workshop bij Indeed van Sara van Cauwenbergh hoe nieuw talent naar vacatures zoekt. Waar letten ze op en hoe trek je de beste talenten aan? Is zoekgedrag op mobiele apparaten anders dan op desktops? Wellicht kun jij al deze kennis zelfs gaan gebruiken om ook internationaal te gaan werven. Wilde je dat al? Dan heb je waarschijnlijk aangeschoven bij de workshop van Gijs Notté. Deze expert deelde 10 oplossingen voor legio vraagstukken rondom het werven van buitenlands talent. Wat voor vergunningen heb je bijvoorbeeld nodig? En uit welke landen kun je het beste werven om te zorgen dat de hires aansluiten bij jouw bedrijfscultuur? Gijs gaf hierop antwoord. Zoals gezegd, ook Ellen van Dieren was van de partij en zij benadrukte het enorme verschil dat je kan maken met jouw vacature-intake. Maar dan niet voordat er in werd gegaan op de vraag waarom veel recruiters blijven hangen in een ondergeschikte rol, terwijl ze veel waardevoller kunnen zijn als expert en gelijkwaardig businesspartner.

Als de intake dan is geweest, is het schrijven van een vacaturetekst vaak een volgende stap. Er namen dan ook 60 recruitmentprofessionals plaats in de workshop van bestuurslid en dagvoorzitter Nicol Tadema, met collega Nienke van Kortenhof als haar sidekick. Tijdens de workshop werden 5 tips gedeeld hoe je morgen nog betere teksten kan schrijven. Bijvoorbeeld de tip dat je het salaristaboe moet doorbreken en hoe je de juiste functienaam moet kiezen. Nicol sloot af met een bullshit-bingo om afscheid te nemen van clichés waar de winnaars er met haar boek ‘Werven met Woorden’ vandoor gingen. En als je dan eenmaal de kandidaat van je dromen hebt bereikt, is het tijd voor een verfrissend selectiegesprek. Onze bestuursvoorzitter Gusta Timmermans schreef hierover het boek ‘199 vragen voor een succesvol selectiegesprek’. De uitgesproken persoon om haar kennis met onze leden te delen, en dat deed ze. Haar eerste vraag aan haar volle zaal: “wanneer heb jij voor het laatst objectief gekeken naar de manier waarop jij de gesprekken voert?” Gusta hield de aanwezigen een spiegel voor en voegde nieuwe vragen toe aan de standaardvragenlijst voor selectiegesprekken.

Wie op zoek was naar jong talent haakte aan bij de les voor campusrecruitment door Jikke Licht Gonzalez. Deze manager campusrecruitment van Deloitte boekte enorme successen met het werven van jong talent en nam ruim 75 aanwezigen mee in haar proces. Want moeten we ineens aankloppen bij studentenverenigingen? Wat vindt jong talent nu eigenlijk interessant? Allemaal vragen waar Jikke ons graag bij hielp. En dan was er de workshop van Mascha van der Heijden en Ericson Kirindongo. Bij NS boeken zij geweldige resultaten met een unieke wervingsstrategie voor kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een unieke aanpak omdat NS dedicated 2 recruiters voor deze werving vrij heeft gespeeld, waaronder Ericson. Met de deelnemers onderzochten ze de vooroordelen over deze doelgroep. En ze vertelden hoe je binnen jouw organisatie steun krijgt voor een dergelijk ambitieus plan. En dan was er nog de workshop van Marloes Peters van VolkerWessels voor wie het geven van een goede briefing aan leveranciers al vanzelfsprekend is. Wat zo’n goede briefing je oplevert en hoe je het aanpakt, werd praktisch uiteengezet. Zo kunnen leveranciers voortaan een verlengstuk van jouw eigen werk worden.

Na de 2 rondes workshops stroomde de grote zaal van de Prodentfabriek opnieuw vol. Alle deelnemers kwamen samen om een cadeau in ontvangst te nemen. Dit cadeau was er een in de vorm van een ge-wel-di-ge presentatie door topspreekster en coach van team Brunel voor de Ocean Volvo Race: Anje-Marijcke van Boxtel. Ze vertelde over de bijzondere selectie van de bemanning waardoor dagvoorzitter Nicol Tadema zelf bijna overwoog om recruiter te worden. Maar bovenal gaf ze de aanwezigen het grootste cadeau, namelijk stof tot nadenken, door de vraag centraal te stellen: wat is jouw stip aan de horizon? Wat is jouw race? Genoeg om over na te praten tijdens de borrel, mét bitterballen natuurlijk.

Ons volgende event staat gepland op 28 mei in het Amsterdam Art Center: het Bureaurecruitment Event waar onder andere Han Mesters en Maikel Pals het podium betreden en cases van Starred en Bullhorn worden besproken. Aanmelden kan nú al.

Een foto-impressie van deze middag kun je bekijken op onze Facebook pagina.

Presentaties van de sprekers kun je nog eens bekijken via de links hieronder.

Keynote  Anje-Marijcke van Boxtel

WorkShop ronde 1

WorkShop ronde 2

Eventpartner

Programma

13.15 uur
Inloop
14.00 uur
Welkom
14.15 uur
WorkShops ronde 1
  • Mascha van der Heijden & Ericson Kirindongo, NS; werven van kandidaten met afstand tot de arbeidsmarkt: een verrijking van je bedrijf.
  • Gijs Notté, Rave-cruitment; 10 oplossingen voor jouw internationaal wervingsvraagstuk.
  • VOLEllen van Dieren, Recruitment Trainer; de vacature-intake als instrument voor gelijkwaardigheid.
  • Jikke van den Bergh, Deloitte; back to school met Deloitte voor een les in campusrecruitment
15.15 uur
Pauze
15.45 uur
WorkShops ronde 2
  • Nicol Tadema & Nienke van Kortenhof, Voor Tekst; 5 tips om “morgen” de beste vacaturetekst te schrijven.
  • VOL Gusta Timmermans, Recruitment Builders; opfrissessie voor een succesvol selectiegesprek.
  • Sara Cauwenbergh, Indeed; het nieuwe zoeken naar vacatures: trek de beste kandidaten aan.
  • Marloes Peters, VolkerWessels; zo stel je een goede briefing op voor een (interne of externe) leverancier.
16.45 uur
Anje-Marijcke van Boxtel
17.20-18.00 uur
Borrel

Sprekers

Ericson Kirindongo, NSCo-host WorkShop Werven van kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt: een verrijking voor je bedrijf
Nienke van Kortenhof, Voor Tekst Co-host WorkShop 5 tips om "morgen" de beste vacaturetekst te schrijven