Employer Branding Summit 2019 | Verslag

De talent journey: hét thema van de Employer Branding Summit 2019

Dinsdag 5 november was er een overvloed aan professionals in het kloppend hart van Haarlem, zo’n 600 wervingsprofessionals bezochten de Employer Branding Summit 2019 in de Stadsschouwburg & Philharmonie. Tijdens deze derde editie stond de talent journey centraal: van het aantrekken van talent tot het exitgesprek. Naast de 3 plenaire sessies waren er 10 breakout-sessies waarin veel van de fases in de journey aan bod kwamen. Volop keuze en meer dan genoeg inspiratie om je weer eens goed te realiseren in wat voor prachtig vakgebied we werken.

Nadat alle bezoekers hun kop koffie hadden gedronken, startte het dagprogramma. Showtime. En die show begon al wanneer je de grote zaal inliep. De klassieke concertzaal met allerlei originele ornamenten maakte een grote indruk lees meer.

Tijdens het evenement lieten de sprekers inspirerende presentaties zien. Wil je deze nog eens terug kijken? Klik dan op de link om de presentatie te bekijken.

Keynote spreker Sascha Becker
Keynote spreker Martin van Kranenburg
Keynote spreker Ynzo van Zanten
Break-out sessie spreker Evite Edwin Rooijakkers
Break-out sessie spreker Indeed Sara Cauwenbergh
Break-out sessie spreker AFAS Software Jortijn Bijl
Break-out sessie spreker Fortezza Marieke Michel
Break-out sessie sprekers People Masterminds Eveliese Luiting en BvdAV Daniël Maats
Break-out sessie spreker Gemeente Den Haag Rob van Berlo
Break-out sessie spreker Monsterboard Tindy Robleto
Break-out sessie ACT Commodities Esmée Trimbos & Endouble Berend Buitink
Break-out sessie spreker Tweakers Tim de Hoogh (volgt)

Martin van Kranenburg vertelde tijdens zijn sessie over het interview en de podcast waarin hij spreekt over online personalisatie. Bekijk hier het interview en de podcast.

Wil je de foto’s van het event nog eens terugkijken? Bezoek dan onze Facebookpagina en bekijk de sfeerimpressie in het album Employer Branding Summit 2019.

_________________________________________________________________________

De talent journey: van het aantrekken van talent tot het exit-gesprek

(Dit event zit vol en aanmelden is helaas niet meer mogelijk)

Dit jaar gaat Employer Branding Summit verder! Tijdens deze inspirerende dag staat de gehele talent journey centraal, en dus is er aandacht voor de fases waarin potentiële, bestaande of vertrekkende medewerkers verbonden worden en blijven met een werkgever. Van het eerste touch point tot aan het exitgesprek en zelfs nog verder dan dat, tot aan een actief alumnibeleid. Want…. als je jouw (potentiële) medewerker tijdens het afleggen van de gehele journey weet te raken in elke fase, dan pas werk je optimaal aan het employer brand.

Voor de plenaire sessies hebben we 4 topsprekers vastgelegd waaronder Sascha Becker, schrijver van De Employee Journey, online beïnvloeder Martin van Kranenburg en Tony’s “Choco Evangelist” Ynzo van Zanten. Co-founder van o.a. The Ocean Cleanup en The Green Miles, Florian Dirkse is onze inspirerende dagvoorzitter. Hij verbindt alle sessies naadloos met elkaar en neemt jou mee in het waarmaken van jouw dromen.

Daarnaast zijn er 2 rondes waarbij je kan kiezen uit 10 break-out sessies over attraction, selection, retention, internal development en on-boarding maar bijvoorbeeld ook bij de break-out sessie over het implementeren van een arbeidsovereenkomst op 1 pagina. Lees er meer over hieronder in het programma en door op de foto’s te klikken.

Meld je direct aan middels het formulier hiernaast! Let op: aanmelden kan t/m 1 november 2019 9:00 uur. (Aanmeldingen die na 1 november 9:00 uur binnenkomen kunnen helaas niet meer in behandeling genomen worden.) Deelname is gratis voor leden van Recruiters United. Niet-leden betalen 350 euro pp.

Eventpartners:

Lees onder het programma meer over de keynote sprekers en de sprekers van de break-outs.
In onderstaande video’s zie je alvast een sneak peek van een aantal break-out sprekers tijdens het evenement.

Break-out spreker Daniël Maats

Break-out spreker Tindy Robleko

Break-out spreker Marieke Michel

Break-out spreker Edwin Rooijakkers

Zaalindeling en Plattegrond Employer Branding Summit 2019

Download hier de zaalindeling en plattegrond.

Programma

Vanaf 9.30 uur
Inloop
10.00 - 11.00 uur
Keynote Sascha Becker

Zet je medewerkers op nummer één, twee en drie. Dan pas de klant. Het zijn jouw medewerkers die de klant op één zetten.’ Dat is de kern van het boek ‘De employee journey’ dat Sascha samen met zijn collega Wenda Bolink geschreven heeft. Op 5 november vertelt Sascha tijdens de opening waarom, en hoe, daar winst valt te halen.

11.00 - 12.00 uur
Break-out sessies

Kleine organisatie? Zo maak je impact met je employee experiencedoor Marieke Michel, Fortezza.
Spotify, Wehkamp, Bol.com… Allemaal grote namen met interessante projecten. Of kleinere bedrijven ook een sterke employee experience neer kunnen zetten in de talent journey? Zeker! Zelfs met weinig middelen maak je grote impact. Hoe? Marieke Michel, chief employee experience bij Fortezza, gaat je daarbij helpen. Waar begin je? Hoe pak je het aan? Marieke vertelt je haar ervaringen van het afgelopen jaar. Met hoogte en dieptepunten heeft zij gewerkt aan de employee experience van Fortezza. Aan het einde van de sessie kan je direct aan de slag met haar concrete tips. Werken aan jouw talent journey hoeft niet altijd groots en duur te zijn. Sterker nog, het zijn de kleine dingen die de basis op orde brengen en het verschil maken.

‘Is jouw talent journey net zo geweldig als het talent dat je zoekt?’, door Sara Cauwenbergh, Indeed.
War of talent: het is een dagelijkse strijd die er hard aan toe gaat door de enorme concurrentie in de huidige arbeidsmarkt. Hoe versterk je jouw employer brand om de kandidaten een ervaring te geven die ze niet vergeten? Daar gaat Sara Cauwenbergh, Recruitment Evangelist Benelux bij Indeed, je bij helpen. Zij neemt je mee in de stappen die je organisatie moet doorlopen om een sterke candidate journey neer te zetten. Blijven winnen met jouw employer brand, dát is het doel. Ontdek wat je nodig hebt om dit doel te bereiken. In deze sessie leer je:  wat kandidaten het meest frustrerend vinden aan het zoeken van een baan, hoe je kandidaten helpt om succesvol te zijn en de 3 belangrijkste onderdelen van het recruitment proces om te verbeteren.

‘The Subtle Art of Humanizing Technology throughout the Employee Journey’ by Tindy Robleto, Employer Branding Specialist, Monsterboard.
Hiring in today’s, and for tomorrow’s world, offers too many possibilities for recruiters and HR professionals. In this talent acquisition quest that we have all embarked on, selecting the right tools, technologies and processes to face everyday day challenges demands time and effort. Daily routines are filled with requisition requests, candidate sourcing, chasing approvals and interviews just to name a few. Our focus and attention are so heavily invested that we tend to overlook that applying a human first strategy can change your day and its outcome. Your voice, your message, your Employer Branding are the cornerstones of talent acquisition. It helps redefine a human-led strategy based on transparency, purpose, growth, passion, and fit. During our breakout session, we will uncover ways on how to re-shift our focus by adopting technology that will support a new emphasis on human interactions throughout the employee journey.

‘De arbeidsovereenkomst als onepager’ door Eveliese Luiting, People Masterminds en Daniël Maats, BvdV.
Organisaties ontwikkelen de meest mooie candidate en employee journeys, maar wanneer het arbeidscontract op tafel komt, slaan we vaak de plank mis. Veelal beleeft de kandidaat een teleurstellende ervaring en sluiten de toon en inhoud van de arbeidsovereenkomst niet aan bij eerdere indrukken. Tijdens de sessie “een arbeidscontract op 1 pagina” inspireren Eveliese Luiting (People Masterminds) en vernieuwende arbeidsrechtadvocaat Daniël Maats (Bruggink en van der Velden Advocaten) je graag hoe het anders kan. Zij hebben bijvoorbeeld arbeidscontracten van slechts 1 pagina geïmplementeerd. Eveliese en Daniël lichten de spagaat tussen angst en vertrouwen toe en laten ons inzien dat al veel geregeld is via het bestaande arbeidsrecht. Is jouw organisatie klaar voor een kort, fris contract als “ticket of trust” in plaats van een stoffig, saai en zwaar juridisch document?

‘Wie jouw bedrijf verlaat, zorgt voor een nieuwe kandidaat’ door Jortijn Bijl, AFAS Software. Medewerkers zijn het grootste kapitaal van je organisatie. Voor, tijdens en na hun dienstverband. Dat besef is binnen de organisatie AFAS Software zeer aanwezig, dus is er naast excellente werving, onboarding et cetera óók een excellent offboarding-traject. Denk aan een (natuurlijk volledig geautomatiseerd) exit-formulier, want het meest ethische softwarebureau van Nederland ben je niet zomaar. Ook is er reeds de felbegeerde ‘exit-box’ die een vertrekkende medewerker op zijn laatste werkdag ontvangt en op de eerste werkdag op zijn/haar nieuwe werkplek wordt de oud-AFAS-medewerker nog eens verrast met een bos bloemen. Tijdens deze sessie zet Jortijn Bijl, senior marketing manager bij AFAS Software je met beide benen op de grond als het gaat om het veelal onderschatte offboarding-traject. En met de praktische tips die hij deelt kan je direct de volgende dag werk maken van jouw offboarding want zoals Jortijn zegt: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”.

12.00 - 13.00 uur
Lunch
13.00 - 14.00 uur
Martin van Kranenburg

Zo kan je (potentiele) medewerkers ‘ja’ laten zeggen en laten doen wat jij wilt.
Benieuwd hoe jij (potentiële) medewerkers ‘ja’ kan laten zeggen en laten doen wat jij wilt? Van alle beslissingen die we nemen, nemen we er 95% onbewust en dit is niet anders tijdens de gehele talent journey. Als jij weet hoe je invloed kan uitoefenen op beslissingen die op basis van emotie worden genomen, dan kan je bijvoorbeeld invloed uitoefenen op de kwaliteit én kwantiteit van jouw sollicitanten. Op het EBS-podium laat Martin van Kranenburg, een van Nederlands grootste conversiespecialisten, zien hoe jij als recruitment professional bewust het onbewuste brein van (potentiële) medewerkers kan prikkelen. Dit doet Martin onder andere door de beïnvloedingsprincipes van Cialdini toe te passen op 3 cases van werken bij-/recruitment-sites van organisaties die aanwezig zijn op Employer Branding Summit 2019. Een presentatie waarbij je gegarandeerd op het puntje van je stoel zal zitten.

14.00 - 15.00 uur
Break-out sessies

Selecteren op gut feeling, potentie en karakter
door Edwin Rooijakkers, Evite.
Op eigen wijze selecteren: zo kan het dus ook. Selecteren op gut feeling, potentie en karakter. Wie een sollicitant keihard afrekent op de juíste diploma’s en/of ervaring op het cv, daartegen zegt Edwin Rooijakkers: “Get real!” Edwin Rooijakkers is directeur van het 10-koppige bedrijf Evite en pakt het selectieproces op eigen wijze aan. Wanneer hij werft, zoekt Edwin naar mensen met dubbel D: Daadkracht & Durf. Dat zie je terug in de hele talent journey, dus ook in het selectieproces. Je employer brand gaat immers over wie jij bent, durf dat ook te laten zien! Heb jij het lef?Denk je bij voorbaat dat selecteren van nieuwe medewerkers op gevoel niet werkt? Edwin laat op basis van zijn ervaringen en met waargebeurde anekdotes het tegendeel zien. Dus als je benieuwd bent waar een klein bedrijf groot in kan zijn, schuif dan zeker aan bij deze actieve sessie waar je (waarschijnlijk) de zaal uitloopt met een ‘zo kan het dus ook-gevoel’.

‘Wat er op je afkomt bij het opzetten van een employer brand-campagne’ door Tim de Hoogh, Tweakers & Elvira Schuurman en Lotta Croiset van Uchelen, Schuberg Philis.
The good, the bad and the ugly… Wat moet je allemaal doen voor een succesvolle employer brand-campagne en wat vooral niet? Benieuwd naar hoe pijnlijk een campagne kan zijn? Of hoe je opbouwt naar een succesvolle meet up en de interesse wekt van engineers om het jaar erna weer mee te doen? Na deze sessie kriebelen je handen om zelf ook aan de slag te gaan met een nieuwe campagne. Techbedrijf Schuberg Philis koos Tweakers als partner op het gebied van employer branding om haar verhaal te vertellen aan de Nederlandse techcommunity. Tweakers verzorgde de creatie en het podium, Schuberg Philis de inhoud. Beide partijen delen alle ins &outs over hun samenwerking, resultaten, wat ze geleerd hebben in 2018 en hoe ze deze lessen toepassen in 2019. Jij hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, neem hun best practices mee naar jouw organisatie.

‘Elke talent journey veronderstelt beweging. Ook voor eigen medewerkers’ door Rob van Berlo, Gemeente Den Haag.
Valt het je op dat eigen medewerkers lang in dezelfde baan blijven hangen? Best lastig wanneer je wilt dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Rob van Berlo, HR-adviseur bij de gemeente Den Haag, heeft een workshop ontworpen om medewerkers in beweging te krijgen. Letterlijk: met confronterende stellingen, een verrassende arbeidsmarktquiz en inspirerende gesprekken. En niemand gaat de deur uit zonder mini-actieplan. Je gaat in deze breakout-sessie iets van deze workshop ervaren. En onderweg pik je wat tips en tricks op om talent in je organisatie inzetbaar te houden. Rob vertelt daarnaast over de ontstaansgeschiedenis van deze workshop, de principes erachter en de relatie met de organisatiestrategie. En wat de gemeente Den Haag verder inzet om medewerkers te helpen om loopbaanstappen te zetten. Je verlaat de zaal opgewekt en met hernieuwde energie. En met meer dan genoeg inspiratie om de arbeidsmobiliteit van jouw medewerkers een duwtje in de rug te geven.

‘Zonder naamsbekendheid succesvol werven’  door Esmée Trimbos, ACT Commodities & Berend Buitink, Endouble.
Hoe zorg je ervoor dat je de juiste kandidaten selecteert als de match met cultuur de belangrijkste indicator voor succes is? En hoe voer je deze werkwijze vervolgens door in je gehele selectieproces?  Trading is iets wat bij je past of niet. Hier worden geen specifieke studies in aangeboden, je leert het vak on the job. Daarom is ACT op zoek naar starters die qua persoonlijkheid matchen met het bedrijf. Een uitgekiend selectieproces zorgt ervoor dat ACT al aan het begin van de candidate journey een duidelijk beeld heeft van het profiel van de kandidaat. Samen met Endouble heeft ACT een unieke manier gevonden om de de beste kandidaten te selecteren door op een speelse wijze competenties uit te vragen. Het persoonlijke kandidaatprofiel wordt verrijkt door middel van gesprekken en een assessment. En voor de kandidaten die worden aangenomen vormt het rapport de basis voor hun verdere ontwikkeling binnen ACT Commodities.
Benieuwd naar het uitgebreide verhaal? Dan moet je je zeker voor deze case aanmelden.

“You never get a second chance to make a first impression”, door Renée Valk en Tessie Jonkers, ASML.
ASML groeit snel. Over de hele wereld komen er elke maand honderden nieuwe collega’s bij. Als reactie op deze snelle groei in het bedrijf, verbeteren we de ASML-onboarding-ervaring. “Je bent zenuwachtig, misschien zelfs een beetje angstig en enthousiast tegelijk om een verschil te maken in je nieuwe organisatie.” Veel nieuwe medewerkers zullen dit gevoel herkennen. Het is gebruikelijk wanneer je aan een nieuwe rol begint. Maar wanneer een bedrijf net zo snel groeit als ASML, wordt het nog moeilijker om nieuwe collega’s in dienst te nemen op zo’n manier dat ze zich welkom voelen en kunnen bijdragen. Daarom verzamelde ASML feedback van mensen die recentelijk bij het bedrijf waren gekomen, en van managers en peers. Ze gebruikten deze input om de ideale onboarding-reis te ontwikkelen. Deze journey beschrijft wat we nieuwe werknemers willen laten voelen wanneer ze hier beginnen te werken, van de eerste gevoelens van nervositeit en enthousiasme vóór hun eerste dag tot het punt waarop ze het bedrijf en hun rol volledig begrijpen en voelen dat ze echt een verschil maken. Je krijgt immers nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken!

15.00 - 15.30 uur
Break
15.30 - 16.30 uur
Tony’s “Choco Evangelist" Ynzo van Zanten
16.30
Afsluiting
16.30 - 17.30 uur
Borrel

Sprekers