Employer Branding Summit 2018 | Verslag

Verslag Employer Branding Summit 2018

Donderdag 8 november kwamen er meer dan 500 recruitment- en hr-specialisten naar Haarlem voor het Employer Branding Summit 2018. De Philharmonie was dit jaar opnieuw het decor om inspiratie op te doen van bevlogen keynote speakers, boeiende organisaties en nieuwsgierige collega’s. Dagvoorzitter Arjen Banach nam meteen het voortouw en liet de aanwezigen door een simpele vraag te stellen alvast kennismaken: ‘Wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan je eigen organisatie?’ Aan het enorme geroezemoes dat volgde, bleek dat iedereen in de volle zaal daar wel iets over te zeggen had. Een veelbelovend begin van een dag vol nieuwe inzichten in hoe je van medewerkers, medemerkers maakt.

Wees ‘heart’ veroverend
Tijdens het Employer Branding Summit 2017 eindigde keynote spreker Svante Randlert zijn presentatie met de woorden: ’’Om een aantrekkelijke werkgever te worden, zijn je werknemers je vertrekpunt.’’  En precies dat punt was ook het vertrekpunt van Heleen Mes, employee experience expert en co-auteur van Employee Experience. Heleen trapte dan ook af met een krachtig verhaal over de rol van werkgeluk.

Blij worden van je werk? Dat bestond vroeger niet. Je werkte om de hypotheek te kunnen betalen en je kinderen te laten studeren. Punt. Anno 2018 speelt werkgeluk wel degelijk een rol. Sterker nog, de nieuwe generaties X en Y maken juist sneller keuzes als een baan hun geluk in de weg staat. Zondagochtend uit je bed gebeld worden omdat je moet vakkenvullen in een supermarkt? Heleens zoon moest er niet aan denken, nam ontslag en heeft nu een eigen webshop. Daar kunnen topwerkgevers nog wat van leren. Volgens Heleen is er een aantal zaken waar ze rekening mee moeten houden: Een Happy cultuur, Energiegevende werkplekken, Agile leiderschap, Redesign van de employee journey en Technologie die voor je werkt, HEART dus.

Breakout-sessies – ronde 1
Verhalen uit de praktijk doen het altijd goed. Ervaringen van collega’s die je mee kan nemen in je eigen werk, de breakout-sessies zijn uitermate geschikt voor het creëren van nieuwe inzichten. Alix Hensen Verbaten en Marco Rijkhoff van KPN trokken veel bekijks met hun verhaal over hun visie op employee experience. Een gevoel krijgen bij een organisatie gaat niet van vandaag op morgen. Daar komt meer bij kijken dan een verhaal op je website. Met hun website fieldlab.nl laten ze zien wát KPN-medewerkers doen en vooral ook wáár dat gebeurt. De impact van medewerkers wordt tastbaar en wordt zichtbaarder dan ooit tevoren.

En dat is het verhaal van slechts 1 breakout-sessie. Nog eens 3 andere breakout-sessies werden verzorgd door Marloes Reniers (Boskalis), Linda Frietman en Redeëet Negate (IamProgrez en People Marketing) en Anouk Kon (Indeed).

After dinner trip
Van rustig uitbuiken na de heerlijke lunch was geen sprake. Klokslag 13:00 uur klonk ”You’ll never walk alone” uit de luidsprekers in de Grote zaal en betrad ‘Google’ Dave Hazlehurst uit Liverpool als tweede keynote speaker het grote podium. Dave nam ons mee in zijn verhaal over het belang van persona’s binnen je organisatie, omdat mensen nooit helemaal te vervangen zijn door robots of machines. Chatbots? Leuke gadgets, maar meer niet. Het menselijke aspect in recruitment moet er altijd zijn. Employer branding draait om gevoel, niet om een logo of huisstijl. Laat zien wat medewerkers echt van je organisatie vinden. En vertel het eerlijke verhaal. “Truth builds trust,” aldus Dave.

Breakout-sessies – ronde 2
Het was lastig kiezen tussen de verschillende breakout-sessies die ’s middags op het programma stonden. Richard Jonkhof (Endouble) vertelde hoe er in samenwerking met Delhaize een employer brand voor verschillende doelgroepen tot stand is gekomen. Sinead Bunting van Monsterboard nam ons mee in haar verhaal over hoe een grotere diversiteit voor een sterker werkgeversmerk zorgt. Rutger Groenewegen en Mijke de Vette (FrieslandCampina) lieten zien hoe je grenzen kan verleggen als je een employer brand internationaal uitbouwt. Eric van Bourgonje (Jobsrepublic) liet aan de hand van maar liefst 137 sheets in razend tempo zien hoe doelgroepgerichte benadering óók kan én hoe je social proof goed inzet. Zo boek je successen, zelfs al is de arbeidsmarkt krap.

De 7 zonden volgens Richard Mosley
Of het nu zonden zijn of regelrechte flaters: Richard Mosley, goeroe op het gebied van employer branding, liet de zaal lachen en verbazen met tenenkrommende wervingsuitingen. Grote werkgevers slaan de plank regelmatig mis door een onrealistisch beeld van een organisatie of zelfs een baan te schetsen. Denk aan steeds dezelfde a fotomodellen in wervingscampagnes, onrealistische baanverwachtingen en gekopieerde campagnes van de concurrent. Want wie wil er nou niet kunnen zeggen dat je een baan hebt met impact? Impact lijkt het jeukwoord van 2019 te worden. Stoppen daarmee dus. Mosley liet ook zijn licht schijnen op thema’s als diversiteit, het vluchtige handelen van recruiters en het gebrek van een lange adem. De moraal van zijn verhaal? Wees goed, maar vooral onderscheidend én betrokken.

Time for drinks (en bitterballen)
De dames en heren van de Philharmonie stonden ons al op te wachten met dienbladen vol gevulde glazen. ‘Google’ Dave Hazlehurst laat de bitterballen zich goed smaken en schrijft later op Linkedin: ‘I’m still unsure what’s in them?!?!’ En het enorme geroezemoes waar de dag mee startte? Zo eindigt deze dag in de Philharmonie ook, wanneer alle aanwezigen napraten over een geslaagde Employer Branding Summit 2018. Tot volgend jaar!

Je kunt de foto’s van de Summit vinden op onze Facebook pagina. Je kunt ook nog even nagenieten met de video die Monsterboard van deze dag heeft gemaakt:

Wanneer je klikt op de naam van de spreker kun je de presentatie downloaden:

Keynote Heleen Mes

Keynote Dave Hazlehurst

Keynote Richard Mosley

Break-out Boskalis

Break-out Endouble/Ahold Delhaize

Break-out FrieslandCampina

Break-out Indeed

Break-out Jobsrepublic

Break-out Monsterboard

Break-out People Marketing en IamProgrez

_____________________________________________________________________________________________________

partners

Monsterboard

Programma

9.30 - 10.00 uur
Inloop én netwerken

Laat je verrassen door de “mail-with a message dames”, haal koffie bij de Monsterboard-barista, bezoek de Indeed waterbar, ga online met Endouble en kom op de kiek bij De Persgroep.

10.00 - 10.10 uur
Welkom door dagvoorzitter Arjen Banach & Gusta Timmermans, voorzitter Recruiters United

Arjen Banach is veelgevraagd spreker en dagvoorzitter op gebied van organisatiecultuur, verandermanagement en werkgeluk. Met zijn vernieuwende en innovatieve kijk op hoe winnende organisaties in de wereld van morgen zijn georganiseerd staat hij wekelijks op het podium om professionals door heel Nederland te inspireren. Daarnaast is hij Chief Happiness Officer bij een grote zorginstelling waar hij zich bezighoudt met een bouwen van een cultuur waarin professionals optimaal kunnen presteren en betrokken zijn. Tevens is hij de host van de podcast ‘Energie aan het Werk’ waarmee hij onderzoek doet naar inspirerende organisatieculturen.

10.10 - 10.55 uur
keynote Heleen Mes, HR-directeur, consultant en docent HRM en partner van het HappinessBureau

Creëer de beste employee experience

Employee experience is uitgeroepen tot hét HR-thema van 2018 en wordt gezien als de ‘next step’ in HR. Organisaties met een geweldige employee experience zijn succesvoller, productiever en creatiever. Het verzuim en verloop ligt lager en de organisatie heeft een grotere aantrekkingskracht voor talenten.
Wat betekent employee experience? Hoe bereik je een geweldige employee experience? Wat betekent het voor recruitment in organisaties? Veel, vindt Heleen Mes, want je employee experience is onderwerp van gesprek en bepaalt je imago op de arbeidsmarkt. Recruitment is de start van het toekomstig succes van je organisatie. Organisaties met een geweldige employee experience zijn de winnaars.

11.00 - 12.00 uur
break-out-ronde 1: keuze uit 4 break-outs!

1.  “Zó zet je innovatieve technologieën in voor jouw employer brand”
Redeëet Negate, People Marketing en Linda Frietman van IamProgrez

2. “Handvatten voor jouw employer brand”
Marloes Reniers, Boskalis

3. “Jouw employee experience, daar begint het pas”
Marco Rijkhoff & Alix Hensen Verbaten, KPN

4. “De menselijke kant van recruitment: over het bevorderen van connectie, passie en loyaliteit”
Anouk Kon, Indeed

Wanneer je op de foto van de spreker (hieronder) klikt, zie je de inhoud van de break-out.

12.00 - 13.00 uur
lekker lunchen én netwerken

Laat je verrassen door de “mail-with a message dames”, haal koffie bij de Monsterboard-barista, bezoek de Indeed waterbar, ga online met Endouble en kom op de kiek bij De Persgroep.

13.00 - 13.45 uur
(Google) Dave Hazlehurst, Digital Strategist, auteur, partner @PhCreative award Winning Employer Brand Agency (Engelstalig)

Hoe digitaler, hoe menselijker

Door de ontwikkeling van technologie blijft ook de digitale wereld zich alsmaar ontplooien. Een aandachtspunt daarbij blijft dat we de kunst van het menselijk zijn behouden. Het eerste wat een mens doet is namelijk voelen en daarna pas denken. Om dus goed contact te krijgen met jouw doelgroep, moet jij je menselijk opstellen én blijven voelen. Maar hoe kunnen we dit aanpakken?
In deze tijd is het voor kandidaten steeds gemakkelijker om bij je organisatie naar binnen te kijken. Nog voordat ze überhaupt een stap binnen hebben gezet, weten ze bijvoorbeeld al hoe het is om bij jouw organisatie te werken. En of er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Hier zitten natuurlijk positieve én negatieve kanten aan. Tijdens deze sessie neemt Dave Hazlehurst van Ph.Creative je mee in zijn onderzoek naar hoe we de essentiële componenten van een wervingsmarketingstrategie kunnen gebruiken om relaties op te bouwen. Er zijn namelijk verschillende thema’s waarmee je rekening moet houden: kandidaten, conversie, communities en inhoud.

Dave Hazlehurst is partner bij Ph.Creative, een toonaangevend recruitmentmarketingbureau dat gevestigd is in Liverpool, Londen en New York. Dankzij digitale strategieën en tactieken weet hij zijn klanten keer op keer te verrassen. Hij houdt enorm van het vak en wil alles weten over ontwikkelingen op het gebied van marketing, klantervaringen en employer branding. Dave wordt regelmatig gevraagd om over verschillende onderwerpen te spreken en workshops te geven, onder andere door Google en LinkedIn.

14.00 - 15.00 uur
break-out-ronde 2: keuze uit 4 break-outs!

1. “1 employer brand voor verschillende doelgroepen”
Julie van der Heyden, Delhaize België en Richard Jonkhof, Endouble

2. “Hoe verleid je latent werkzoekenden met je eigen medewerkers?“
Eric van Bourgonje, Jobsrepublic

3. “Hoe een grotere diversiteit bedrijven helpt hun werkgeversmerk te versterken”
Sinead Bunting, Monsterboard (Engelstalig)

4. “Het internationaal uitbouwen van het employer brand“
Rutger Groenewegen en Mijke de Vette, FrieslandCampina

Wanneer je op de foto van de spreker (hieronder) klikt, zie je de inhoud van de break-out.

15.00 - 15.30 uur
pauze

Laat je verrassen door de “mail-with a message dames”, haal koffie bij de Monsterboard-barista, bezoek de Indeed waterbar, ga online met Endouble en kom op de kiek bij De Persgroep.

15.45 - 16.30 uur
Richard Mosley, Global Vice President of Strategy bij Universum en auteur van 'Employer Brand' (Engelstalig)

De zeven dodelijke zonden van employer branding

Je belangrijkste merkrelatie is niet die met je favoriete yoghurt, auto of voetbalteam, maar met het merk waar je voor werkt: jouw werknemersmerk, oftewel, je ‘employer brand’. Employer brand gaat over hoe een organisatie zich onderscheidt van de menigte. Als organisaties effectief willen concurreren in de race naar superster-talent, moeten ze meer zijn dan alleen een goede werkgever; ze moeten kiezen waarin ze opmerkelijk goed zijn. En een goed antwoord hebben op de vraag “wat onderscheidt onze bedrijfscultuur en werkgelegenheid van die van de concurrenten?”
In zijn presentatie werpt Richard Mosley een humoristische blik op de veelgemaakte fouten van organisaties die hun employer branding en wervingssucces beperken. Denk aan het om zeep helpen van de beste creatieve ideeën, het niet checken van wat de concurrentie doet, te veel beloven enz.
Organisaties besteden veel tijd en geld aan het bouwen van sterke merken om klanten te winnen, maar vaak schieten ze tekort als het gaat om het versterken van hun reputatie als werkgever om talent te winnen. Als organisaties niet het juiste talent kunnen aantrekken, betrekken en behouden, zullen ze hun bedrijfsdoelstellingen waarschijnlijk niet bereiken. En hoe werknemers over die reputatie denken, wordt steeds bepalender voor hun succes.

Richard Mosley is een van ’s werelds grootste autoriteiten op het gebied van employer brand management. Met meer dan 25 jaar ervaring heeft hij inmiddels aan meer dan 50 projecten gewerkt, onder andere voor klinkende namen als Bacardi, BP, eBay, Ferrero, L’Oreal, PepsiCo, Santander en Unilever. Ook is hij co-auteur van het eerste boek over employer branding: The Employer Brand en schreef hij zelf het boek Employer Brand Management, Practical Lessons from the World’s Leading Employers. Zijn doel is om de ontwikkeling van employer branding in een stroomversnelling te krijgen. Hiermee wil hij meer bewustwording creëren over het feit dat het binnenhalen van talent cruciaal is voor een succesvolle onderneming.

16.30- 17.30 uur
borrel én netwerken

Geniet van de bites van De Persgroep, laat je verrassen door de “mail-with a message dames”, haal koffie bij de Monsterboard-barista, bezoek de Indeed waterbar en ga online met Endouble.

Sprekers