Verslag Employer Branding Summit 2018
Donderdag 8 november kwamen er meer dan 500 recruitment- en hr-specialisten naar Haarlem voor het Employer Branding Summit 2018. De Philharmonie was dit jaar opnieuw het decor om inspiratie op te doen van bevlogen keynote speakers, boeiende organisaties en nieuwsgierige collega’s. Dagvoorzitter Arjen Banach nam meteen het voortouw en liet de aanwezigen door een simpele vraag te stellen alvast kennismaken: ‘Wat is er nu eigenlijk zo bijzonder aan je eigen organisatie?’ Aan het enorme geroezemoes dat volgde, bleek dat iedereen in de volle zaal daar wel iets over te zeggen had. Een veelbelovend begin van een dag vol nieuwe inzichten in hoe je van medewerkers, medemerkers maakt.
Wees ‘heart’ veroverend
Tijdens het Employer Branding Summit 2017 eindigde keynote spreker Svante Randlert zijn presentatie met de woorden: ’’Om een aantrekkelijke werkgever te worden, zijn je werknemers je vertrekpunt.’’ En precies dat punt was ook het vertrekpunt van Heleen Mes, employee experience expert en co-auteur van Employee Experience. Heleen trapte dan ook af met een krachtig verhaal over de rol van werkgeluk.
Blij worden van je werk? Dat bestond vroeger niet. Je werkte om de hypotheek te kunnen betalen en je kinderen te laten studeren. Punt. Anno 2018 speelt werkgeluk wel degelijk een rol. Sterker nog, de nieuwe generaties X en Y maken juist sneller keuzes als een baan hun geluk in de weg staat. Zondagochtend uit je bed gebeld worden omdat je moet vakkenvullen in een supermarkt? Heleens zoon moest er niet aan denken, nam ontslag en heeft nu een eigen webshop. Daar kunnen topwerkgevers nog wat van leren. Volgens Heleen is er een aantal zaken waar ze rekening mee moeten houden: Een Happy cultuur, Energiegevende werkplekken, Agile leiderschap, Redesign van de employee journey en Technologie die voor je werkt, HEART dus.
Breakout-sessies – ronde 1
Verhalen uit de praktijk doen het altijd goed. Ervaringen van collega’s die je mee kan nemen in je eigen werk, de breakout-sessies zijn uitermate geschikt voor het creëren van nieuwe inzichten. Alix Hensen Verbaten en Marco Rijkhoff van KPN trokken veel bekijks met hun verhaal over hun visie op employee experience. Een gevoel krijgen bij een organisatie gaat niet van vandaag op morgen. Daar komt meer bij kijken dan een verhaal op je website. Met hun website fieldlab.nl laten ze zien wát KPN-medewerkers doen en vooral ook wáár dat gebeurt. De impact van medewerkers wordt tastbaar en wordt zichtbaarder dan ooit tevoren.
En dat is het verhaal van slechts 1 breakout-sessie. Nog eens 3 andere breakout-sessies werden verzorgd door Marloes Reniers (Boskalis), Linda Frietman en Redeëet Negate (IamProgrez en People Marketing) en Anouk Kon (Indeed).
After dinner trip
Van rustig uitbuiken na de heerlijke lunch was geen sprake. Klokslag 13:00 uur klonk ”You’ll never walk alone” uit de luidsprekers in de Grote zaal en betrad ‘Google’ Dave Hazlehurst uit Liverpool als tweede keynote speaker het grote podium. Dave nam ons mee in zijn verhaal over het belang van persona’s binnen je organisatie, omdat mensen nooit helemaal te vervangen zijn door robots of machines. Chatbots? Leuke gadgets, maar meer niet. Het menselijke aspect in recruitment moet er altijd zijn. Employer branding draait om gevoel, niet om een logo of huisstijl. Laat zien wat medewerkers echt van je organisatie vinden. En vertel het eerlijke verhaal. “Truth builds trust,” aldus Dave.
Breakout-sessies – ronde 2
Het was lastig kiezen tussen de verschillende breakout-sessies die ’s middags op het programma stonden. Richard Jonkhof (Endouble) vertelde hoe er in samenwerking met Delhaize een employer brand voor verschillende doelgroepen tot stand is gekomen. Sinead Bunting van Monsterboard nam ons mee in haar verhaal over hoe een grotere diversiteit voor een sterker werkgeversmerk zorgt. Rutger Groenewegen en Mijke de Vette (FrieslandCampina) lieten zien hoe je grenzen kan verleggen als je een employer brand internationaal uitbouwt. Eric van Bourgonje (Jobsrepublic) liet aan de hand van maar liefst 137 sheets in razend tempo zien hoe doelgroepgerichte benadering óók kan én hoe je social proof goed inzet. Zo boek je successen, zelfs al is de arbeidsmarkt krap.
De 7 zonden volgens Richard Mosley
Of het nu zonden zijn of regelrechte flaters: Richard Mosley, goeroe op het gebied van employer branding, liet de zaal lachen en verbazen met tenenkrommende wervingsuitingen. Grote werkgevers slaan de plank regelmatig mis door een onrealistisch beeld van een organisatie of zelfs een baan te schetsen. Denk aan steeds dezelfde a fotomodellen in wervingscampagnes, onrealistische baanverwachtingen en gekopieerde campagnes van de concurrent. Want wie wil er nou niet kunnen zeggen dat je een baan hebt met impact? Impact lijkt het jeukwoord van 2019 te worden. Stoppen daarmee dus. Mosley liet ook zijn licht schijnen op thema’s als diversiteit, het vluchtige handelen van recruiters en het gebrek van een lange adem. De moraal van zijn verhaal? Wees goed, maar vooral onderscheidend én betrokken.
Time for drinks (en bitterballen)
De dames en heren van de Philharmonie stonden ons al op te wachten met dienbladen vol gevulde glazen. ‘Google’ Dave Hazlehurst laat de bitterballen zich goed smaken en schrijft later op Linkedin: ‘I’m still unsure what’s in them?!?!’ En het enorme geroezemoes waar de dag mee startte? Zo eindigt deze dag in de Philharmonie ook, wanneer alle aanwezigen napraten over een geslaagde Employer Branding Summit 2018. Tot volgend jaar!
Je kunt de foto’s van de Summit vinden op onze Facebook pagina. Je kunt ook nog even nagenieten met de video die Monsterboard van deze dag heeft gemaakt:
Wanneer je klikt op de naam van de spreker kun je de presentatie downloaden:
Keynote Heleen Mes
Keynote Dave Hazlehurst
Keynote Richard Mosley
Break-out Boskalis
Break-out Endouble/Ahold Delhaize
Break-out FrieslandCampina
Break-out Indeed
Break-out Jobsrepublic
Break-out Monsterboard
Break-out People Marketing en IamProgrez
_____________________________________________________________________________________________________