Dinsdag 5 november was er een overvloed aan professionals in het kloppend hart van Haarlem, zo’n 600 wervingsprofessionals bezochten de Employer Branding Summit 2019 in de Stadsschouwburg & Philharmonie. Tijdens deze derde editie stond de talent journey centraal: van het aantrekken van talent tot het exitgesprek. Naast de 3 plenaire sessies waren er 10 breakout-sessies waarin veel van de fases in de journey aan bod kwamen. Volop keuze en meer dan genoeg inspiratie om je weer eens goed te realiseren in wat voor prachtig vakgebied we werken.

Nadat alle bezoekers hun kop koffie hadden gedronken, startte het dagprogramma. Showtime. En die show begon al wanneer je de grote zaal inliep. De klassieke concertzaal met allerlei originele ornamenten maakte een grote indruk.

Een vlijmscherpe visie op talent als basis
Dagvoorzitter Florian Dirkse, aka kapitein Iglo, trapte de
dag af en nadat hij kort deelde hoe hij de wereld verbetert
met allerlei projecten, verscheen Sascha Becker, co-auteur
van De Employee Journey, in de huiskamersetting die op het podium was gecreëerd.
Florian stelde Sascha de 10 meest gestelde vragen over de employee journey. Een heldere visie op talent is de basis voor de hele journey, was een belangrijke boodschap van Sascha. Ook benadrukte hij dat de toekomst van recruitment in het behouden van talent ligt in plaats van nieuw talent zoeken.
“Zet jouw medewerkers op de eerste, tweede én derde plek!”

Een ervaring om niet te vergeten
Dan was het tijd voor de eerste breakout-ronde. Met een enorme keuze uit 5 ijzersterke sessies, koos ik na lang wikken en wegen voor de sessie van Indeed. Bestuurslid Annelies Graafland van Recruiters United kondigde de spreker aan: “Wie is er al verliefd op de stem van Sara Cauwenbergh?” Toen Sara van Indeed eenmaal haar eerste woorden sprak, werd direct duidelijk wat Annelies bedoelde. Met haar prachtige Vlaamse accent nam Sara iedereen mee in haar presentatie over het versterken van jouw employer brand door de kandidaten een onvergetelijke talent journey te laten beleven. Dit lukte haar onder andere door verschillende onderdelen toe te lichten om het recruitmentproces te verbeteren. Van het meer verbonden voelen met het bedrijf wanneer een kandidaat snel reactie krijgt op zijn/haar sollicitatie tot het creëren van ambassadeurs tijdens elk sollicitatiegesprek. “Vraag continu om feedback. Controleer, evalueer en maak er werk van. Een paar kleine ingrepen maken al een groot verschil binnen de talent journey,” aldus Sara.

Nieuwe inspiratie delen tijdens de lunch
Tijdens de lunch werden alle breakout-sessies uitgebreid besproken. Zo was mijn collega Nienke van Kortenhof, senior adviseur arbeidsmarktcommunicatie bij Voor Tekst, aangeschoven bij de sessie van Eveliese Luiting en Daniël Maats. Hier stond het thema ‘de arbeidsmarkt als onepager’ centraal. En o jee, wat wordt daar nog vaak de plank misgeslagen. “Een arbeidsovereenkomst is een ticket of trust, dus gooi die overbodige gewoonten overboord. Het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst moet een feest worden,” aldus Daniel en Eveliese.

Invloed uitoefenen op het onderbewuste
Een after dinner-dip? Daar was geen sprake van toen Martin van Kranenburg op het podium stond. Hij zette iedereen op scherp met zijn verhaal over het uitoefenen van invloed op beslissingen die op basis van emotie worden gemaakt. Met uitspraken als “Social is hot, maar Google is God” als het ging over SEO en “mobile first? Hou toch op, het is mobile only” hing de zaal aan zijn lippen. Martin is niet voor niets een van Nederlands grootste conversiespecialisten. Met behulp van de beïnvloedingsprincipes van Cialdini en het Fogg Behavior Model gaf hij ontelbare tips. Bijvoorbeeld bezoekers niet laten nadenken bij het uitvoeren van een taak op de website of dat het toevoegen van logo’s vertrouwen wekt. Een ding is zeker: iedereen was wakker geschud en klaar voor de volgende breakout-sessie.

Persoonlijkheden matchen met vacatures
Een van de 5 sessies van breakout-ronde 2 was ‘Zonder naamsbekendheid succesvol werven’ door Esmee Trimbos van ACT Commodities en Berend Buitink van Endouble. Van het opzetten van hun employer value proposition tot het doorvoeren van die waardes in hun talent journey, het werd gedeeld. Het toepassen van een korte test wanneer iemand zoekt op vacatures is hier een goed voorbeeld van. Hun doel was kandidaten machten met de meest relevante vacatures voor hun persoonlijkheid. En wat blijkt? Van alle bezoeken start 58,6% met het maken van die test, waarna er vervolgens 16,3% daadwerkelijk solliciteert op een functie! Met andere woorden: zet de kandidaat centraal en durf aanpassingen te doen aan de hand van data.

Impact via de weg van chocolade
En dan zit het er alweer bijna op. Niemand minder dan Ynzo van Zanten, aka chief choco evangelist van Tony’s Chocolonely, betrad als laatste het podium. Een ijzersterke spreker die vertelde over de glasheldere visie van Tony’s Chocolonely. En dat Ynzo niet gelooft in b2c of b2b liet hij als volgt blijken: “Ik geloof alleen maar in h2h, human to human. Van humans kan je geen resources maken. Sterker nog, elke keer wanneer je het woord HR gebruikt, sterft er ergens een puppy op de wereld.” Een ‘ahhh’ geluid volgde uit de zaal. En ja, bij Tony’s is men ‘crazy about chocolate, serious about people.’ Dat onderbouwde Ynzo door stil te staan bij hoe bevlogen en betrokken de mensen bij zijn organisatie zijn. Zo streven ze er met elkaar naar chocolade 100% slaafvrij te maken. Daarbij staat werkgeluk hoog in het vaandel. Zo hebben ze geen werktevredenheidsonderzoek, maar een werkpret-enquête. Ynzo gaf allerlei voorbeelden van hoe ze werken bij Tony’s en waar hun toekomstplannen liggen. Inspirerend? Zeker. En smakelijk! Want aan het einde van zijn presentatie kreeg iedereen 2 Tony’s Chocolonely-repen. En een van die repen bevatte een gouden wikkel. Wie die in zijn of haar bezit kreeg, won voor 1 jaar een gratis lidmaatschap van Recruiters United!

De dag vloog voorbij. En tijdens de borrel werd alle nieuwe inspiratie uitgebreid met elkaar gedeeld. Wat een succes! Wil jij er volgend jaar (weer) bij zijn? Aanmelden voor de vierde editie van de Employer Branding Summit kan nu al!